Hoe maak je je website toegankelijk?

Is jouw website digitaal toegankelijk? Digitale toegankelijkheid betekent dat mensen met beperkingen, zoals visuele, auditieve of motorische beperkingen, jouw website net zo goed kunnen gebruiken als ieder ander.

Digitale Toegankelijkheid Toetsenbord

Is jouw website digitaal toegankelijk? Digitale toegankelijkheid betekent dat mensen met beperkingen, zoals visuele, auditieve of motorische beperkingen, jouw website net zo goed kunnen gebruiken als ieder ander. Bovendien is het vanaf 28 juni 2025 wettelijk verplicht om aan toegankelijkheidsnormen te voldoen, dankzij de implementatie van de European Accessibility Act (EAA). Maar hoe zorg je ervoor dat jouw website voldoet aan deze eisen?

Bij Xuntos zijn we gespecialiseerd in digitale toegankelijkheid. In deze blog leggen we uit hoe je je website toegankelijk maakt en hoe wij je hierbij kunnen helpen.

Wat is digitale toegankelijkheid?

Laten we eerst beginnen met de basis: wat is digitale toegankelijkheid nu precies? Digitale toegankelijkheid gaat over het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van websites die bruikbaar zijn voor iedereen, ongeacht hun fysieke of mentale capaciteiten. Denk hierbij aan mensen met een visuele beperking die een schermlezer gebruiken of mensen met motorische beperkingen die navigeren via een toetsenbord in plaats van een muis.

Een toegankelijke website biedt niet alleen voordelen voor gebruikers met beperkingen, maar verhoogt ook de algehele gebruiksvriendelijkheid voor alle bezoekers. Daarnaast kan een toegankelijke website bijdragen aan een betere SEO-prestatie, omdat zoekmachines zoals Google de voorkeur geven aan relevante websites die het beste antwoord geven. Als de website ook is ingericht voor slechthorenden- en slechtzienden, kunnen deze mensen alsnog de boodschap op de website begrijpen.

Waarom is toegankelijkheid belangrijk voor jouw bedrijf?

Wettelijke verplichting

Vanaf 28 juni 2025 moeten websites voldoen aan de toegankelijkheidsrichtlijnen, zoals vastgesteld in de EAA. Bedrijven die niet voldoen riskeren boetes en reputatieschade.

Bereik

Meer dan 20% van de bevolking heeft een beperking. Een toegankelijke website zorgt ervoor dat je deze doelgroep niet uitsluit.

Klantvriendelijkheid

Een gebruiksvriendelijke website leidt tot een hogere klanttevredenheid en meer conversies.

MVO

Toegankelijkheid draagt bij aan een inclusieve maatschappij en laat zien dat jouw bedrijf verantwoordelijkheid neemt (maatschappelijk verantwoord ondernemen).

Hoe maak je jouw website toegankelijk?

Er zijn drie pijlers waarop je moet letten bij digitale toegankelijkheid: techniek, content en design. Hieronder lichten we deze toe:

1. Techniek

Een toegankelijke website begint met een technisch werkende website. De basis is een correcte HTML-structuur. Gebruik semantische HTML om ervoor te zorgen dat schermlezers de content goed kunnen interpreteren. Voeg daarnaast ARIA-labels toe om interactieve elementen beter te beschrijven.

Bij Xuntos controleren onze front-end developers of de technische opbouw van jouw website voldoet aan de richtlijnen van WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines). Hiermee zorgen we ervoor dat jouw website zowel gebruiksvriendelijk als compliant is.

2. Content

De content op de website is de reden waarom men op je website landt. Toegankelijke content dat door iedereen te begrijpen is, is daarom ontzettend belangrijk. Gebruik duidelijke koppen (headings), voeg alt-teksten toe aan afbeeldingen en zorg voor ondertiteling bij video’s. Houd de teksten eenvoudig en vermijd jargon, zodat iedereen de boodschap begrijpt. Voeg indien mogelijk audiobestanden toe.

Onze specialisten helpen je met het optimaliseren van je content, zodat deze voor iedereen toegankelijk én aantrekkelijk is.

3. Design

Een toegankelijk design zorgt ervoor dat gebruikers makkelijk door je website kunnen navigeren. Let bijvoorbeeld op voldoende kleurcontrast tussen tekst en achtergrond en zorg dat knoppen groot genoeg zijn voor gebruik op mobiele apparaten. Laat de belangrijkste knoppen opvallen met opvallende kleuren en werk met duidelijke teksten.

Bij Xuntos controleren we jouw designs en passen deze aan waar nodig, zonder in te leveren op esthetiek.

Hoe Xuntos jou kan helpen

Bij Xuntos bieden we een toegankelijkheidscheck aan, waarbij onze specialisten jouw website analyseren op techniek, content en design. We geven concrete verbeterpunten en helpen je bij de implementatie ervan. Als Umbraco Gold Partner hebben we uitgebreide ervaring met het ontwikkelen van toegankelijke websites die voldoen aan de strengste normen.

Daarnaast adviseren we over de implementatie van nieuwe toegankelijkheidsrichtlijnen, zodat jouw website klaar is voor de toekomst. Van het aanpassen van bestaande websites tot het bouwen van volledig toegankelijke maatwerkoplossingen: wij staan voor je klaar.

Maak vandaag jouw website digital toegankelijk

Wil je jouw website toegankelijk maken en daarmee een groter publiek bereiken, voldoen aan de wettelijke eisen en bijdragen aan een inclusieve samenleving? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende toegankelijkheidscheck. Samen zorgen we ervoor dat jouw digitale omgeving voor iedereen toegankelijk wordt.
Vond je deze blog over digitale toegankelijkheid interessant? We hebben nog meer blogs over dit onderwerp geschreven. Lees ze hier:

Kennismaken met een kop koffie?

Pascal van Assendelft LR

Stel je vragen aan Pascal Account & Projectmanager

Wil je een vraag stellen of een kennismaking plannen?
Vul onderstaand formulier in.

Bedankt voor het invullen van het formulier. Jouw bericht is goed verzonden. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.