Waarom we denken dat Umbraco een serieus alternatief is?
Drupal is geen onbekende in de CMS markt. Veel websites hebben onder de motorkap Drupal als cms draaien, maar met welke versie ben je nu actief? Vraag je nu nog af waarom is dat belangrijk, dan moet je zeker verder lezen. Drupal is net als ieder softwareproduct aan verandering onderhevig en op het moment van dit schrijven is Drupal beschikbaar onder versie 8.8.2.
Werk je als organisatie met Drupal 7, dan loop je dus concreet twee versies achter. Trek je nu nog je schouders op van het is maar twee versies dan moet je nog steeds verder lezen.
Twee versies achterlopen is in de digitale wereld iets wat zeer waarschijnlijk heel lang geleden is geïmplementeerd. Zeker als je weet dat Drupal 8 in 2013 is gelanceerd, hetgeen impliceert dat Drupal 7 nog veel ouder is.
Voorkom dat je CMS onveilig wordt
Nu duurt het nog even voordat Drupal 7 en 8 echt end of life zijn. Dat is pas 1 november 2021. Wees gerust, je site kan zeker wel functioneren na deze datum, maar security updates komen er niet meer, tenzij je maatwerk introduceert. Kortom je omgeving kan als onveilig aangemerkt worden en dat wil je zeker voorkomen. Dus er is werk aan de winkel, want voor het weet is het 1 november 2021.
CMS markt verkennen
Maar wat ga je doen? Inmiddels zijn Drupal 7 en 8 niet meer te vergelijken met de actuele versie. Misschien is het tijd om eens de markt te verkennen. Wij vertellen graag hoe wij als technisch bureau met onze partners voor digitale oplossingen naar de CMS markt kijken.
Bij Xuntos hebben wij het in verleden ook sites ontwikkelt op basis van Drupal. We zijn er echter mee gestopt, omdat wij ervaren dat de markt meer en meer volwassen wordt en vraag is naar oplossingen die relatief makkelijk koppelen met achterliggende applicaties veelal gebaseerd op Microsoft.
Onnodige kosten voor upgraden CMS
Een andere reden was dat we het doen van Drupal upgrades niet zo makkelijk vonden gaan. Voor ontwikkelaars is het in het algemeen een regel dat ze vooral mooie dingen willen ontwikkelen en dat het upgraden vooral eenvoudig moet zijn, want dat is het werk waar je eigenlijk niet teveel tijd aan kwijt wilt zijn. Daar komt nog bij dat wij deze kosten ook moeten doorberekenen aan de eindklant, waarvan we vinden dat de klant beter zijn budget kan investeren in bijvoorbeeld nieuwe functionaliteiten.
Wij hebben dan ook goed nagedacht welk CMS software we voor onze klantengroepen positioneren. Onze visie om een CMS te implementeren en beheren, komt voort uit dat wij denken vanuit de gebruiker.
Gebruiksvriendelijk CMS
Je kan namelijk een heel gebruiksvriendelijk CMS selecteren waar de redacteuren blij van worden, maar als je webdesigner en developer te maken krijgt met allerlei beperkingen om het te ontwerpen en nieuwe functionaliteiten te bouwen, heb je toch echt de verkeerde keuze gemaakt. Wij hebben Content Management Systemen geselecteerd die passen bij de verschillende gebruikers die met het CMS gaan werken:
- Voor redacteuren intuïtief, snel, wysiwyg editor, versiebeheer en zeer gebruiksvriendelijk;
- Voor digitale ontwerpers geen beperkingen om de ontwerpen wat je wilt;
- Ontwikkelaars kunnen met de nieuwste bewezen technieken programmeren waarin snelheid en veiligheid zorgen voor robuuste oplossingen;
- System administrators geen omkijken hebben naar de performance, betrouwbaarheid, updates en veiligheid in hun cloud of vps omgevingen;
- Online marketeers kunnen werken met tooling voor personalisatie, A/B-testing en ondersteunt in SEO optimalisatie,
Umbraco, een alternatief voor verouderde Drupal
Bij Xuntos hebben we een drietal Content Managament platformen die we afhankelijk van de businesscase inzetten. Onze ontwikkelaars zijn getraind en gecertificeerd op de volgende platformen: Episerver, Kentico en Umbraco. Deze platformen kunnen we vervolgens traditioneel, decoupled en headless implementeren.
Umbraco is open source (net als Drupal) en een zeer interessant alternatief voor Drupal.
Kortom sta je aan de vooravond van een nieuwe site / digitaal platform dan is een keuze voor het CMS niet een geheel onbelangrijke.
Blijf je trouw aan Drupal of ga je terug naar de tekentafel?
Je moet sowieso antwoord vinden op de volgende vragen:
- Hoeveel sites moeten worden vervangen?
- Draaien er andere sites op andere CMS systemen?
- Content hoeveelheid en wat is statisch en wat is dynamisch?
- Meertaligheid, meerdere landen?
- Publiceren op meerdere kanalen? Wordt je content ook gepubliceerd op een app, beeldzuilen en andere digitale locaties die wellicht ook door een CMS beheerd worden?
- Personalisatie
- Aantal redacteuren / marketeers
- Integratie met andere applicaties en systemen
- Open Source CMS of Closed source
Meer weten over Umbraco door dit zelf eens te bekijken of kennismaken met Xuntos. Neem gerust contact met ons op. Wij regelen online demonstraties & proefversies van Umbraco en sparren met je over je digitale strategie.
Kennismaken met een kop koffie?
Wil je een vraag stellen of een kennismaking plannen?
Vul onderstaand formulier in.