Dé top 10 content management systemen

In Nederland en wereldwijd zijn er ongelofelijk veel content management systemen (CMS’en) om de content van een website of platform te beheren. Hoeveel er precies zijn, varieert. Er komen nieuwe cms’en bij en bestaande vallen af. Soms ontwikkelen bureaus zelf een eigen CMS. Wij horen je nu al denken, waar moet ik op letten bij het selecteren van een CMS?

Xuntos team kantoor rechts LR bovenaanzicht

Veel mensen beginnen bij het afstruinen van google en vaak dus top 10 lijstjes. Doe mij maar een lijstje waar ik gemakkelijk uit kan kiezen. Maar wat zeggen deze lijstjes? Sluiten deze CMS'en aan bij de wensen en behoeften van de organisatie?

Allereerst is het goed te weten dat er ontzettend veel verschillen zitten tussen CMS’en, zowel op technisch gebied, voor type gebruik en einddoel. Er zwerven dus veel verschillende top 10 lijstjes over het internet. Het G2 platform is een goed middel om software te vergelijken op basis van gebruikerservaringen en reviews.

Dé top 10 content management systemen

Als we het aan Chat GPT vragen, dan komt er voor Nederland het volgende top 10 uit:

  1. WordPress
  2. Joomla!
  3. Drupal
  4. Magento (Adobe Commerce)
  5. TYPO3
  6. Shopify
  7. Wix
  8. Squarespace
  9. Umbraco
  10. HubSpot CMS

Maar eerlijk gezegd is dit appels met peren vergelijken. Waarom?
Dat leggen we je hieronder uit door met verschillende invalshoeken naar deze lijst te kijken:

Verschillende technieken

De CMS’en Joomla, Drupal, Magento, TYPO3, Wordpress van bovenstaand top 10 lijstje zijn ontwikkeld in PHP en Umbraco in .NET.

Wat is het verschil tussen .NET en PHP?
PHP is een ontwikkeltaal en .NET is een framework. Als men een applicatie bouwt in het .NET framework, gebeurt dat middels een taal uit dat framework, zoals c# of c++. PHP heeft ook een framework: Zend. Als er dus in Zend framework een applicatie wordt gebouwd, wordt die geschreven in PHP.

Open Source

Vind je het belangrijk dat de code van vrij beschikbaar en dat deze door een grote community wordt ondersteund? Ben je dus op zoek naar een “open Source” CMS? Dan kom je uit bij:

  • Umbraco
  • WordPress
  • Joomla!
  • Drupal
  • TYPO3

Op basis van abonnement

Wix, Squarespace en HubSpot CMS zijn de zogenaamde “Click & Play” abonnement aanbieders. Je logt in, kiest een vorm en je giet er een kleuren sausje overheen. Ideaal voor eenpitters of kleine startende bedrijven om snel wat in te richten. Absoluut niet geschikt voor grote organisaties of complexe functionaliteiten die je op maat wilt ontwikkelen.

E-commerce 

Ben je op zoek naar een CMS met webshop mogelijkheden, ook wel E-commerce pakketten genoemd, dan voldoen deze CMS’en van het top 10 lijstje:

  • Magento (Adobe Commerce)
  • Shopify
  • Umbraco Commerce (licentie)
  • WooCommerce WordPress (plugin)

Gebruiksvriendelijkheid versus complexiteit

Gaan we kijken naar het gebruiksgemak voor redacteuren en developers versus de mate van complexiteit, dan kunnen we de volgende rangschikking maken:

  1. Umbraco - Zeer gebruiksvriendelijk voor contentbeheerders door de gemakkelijke boomstructuur. Umbraco is een open-source CMS gebaseerd op .NET en biedt een relatief gebruiksvriendelijke interface, vooral voor gebruikers die vertrouwd zijn met Microsoft-omgevingen. Het heeft een intuïtieve backend, maar vereist enige technische kennis.

  2. Wordpress - staat bekend om zijn eenvoudige interface, waardoor het ideaal is voor beginners en kleine tot middelgrote websites. Het vereist geen technische kennis om basisfunctionaliteiten te beheren.

  3. Joomla - Iets complexer dan WordPress, maar nog steeds redelijk gebruiksvriendelijk voor mensen met enige technische kennis. Het biedt meer ingebouwde functionaliteiten zonder dat je extra plugins nodig hebt.

  4. Drupal - is aanzienlijk complexer dan zowel WordPress als Joomla! en vereist technische kennis, vooral bij het opzetten en aanpassen van een website. Het is meer geschikt voor ervaren ontwikkelaars.

  5. TYPO 3 - heeft een steile leercurve en is voornamelijk geschikt voor ervaren gebruikers en ontwikkelaars. De backend is krachtig, maar kan overweldigend zijn voor beginners.

Voldoet een CMS aan veiligheidscriteria

  1. TYPO3 - is zeer veilig en geschikt voor complexe websites met meerdere gebruikers en rollen, met sterke toegangscontroles en beveiligingsopties.

  2. Umbraco - heeft robuuste beveiligingsopties, vooral voor bedrijven die afhankelijk zijn van Microsoft-technologieën. Het is betrouwbaar en wordt regelmatig bijgewerkt.

  3. Drupal - staat bekend om zijn uitstekende beveiliging en wordt vaak gebruikt door organisaties met strenge beveiligingseisen, zoals overheden.

  4. Joomla - is redelijk veilig, vooral door de ingebouwde functies voor toegangscontrole en gebruikersbeheer. Regelmatige updates zijn beschikbaar.

  5. Wordpress - Hoewel WordPress regelmatig updates krijgt, kunnen de vele plugins en thema’s beveiligingsrisico’s vormen als ze niet goed worden onderhouden.

Xuntos werkt al jaren lang met het Umbraco CMS

Waarom wij al jaren fan zijn van Umbraco?

  • Gebruiksvriendelijke en eenvoudig content beheer
  • Veiligheid door het open-source .NET Core framework van Microsoft
  • Flexibel en op maat in te richten

In het verleden hebben we met veel verschillende CMSen gewerkt, maar we merkten keer op keer dat ontwikkelen met Umbraco optimaal resultaat levert. Daarom hebben we ons gespecialiseerd in het Umbraco CMS. Het dagelijks werken met hetzelfde CMS zorgt ervoor dat onze developers behendig blijven en hun kennis up to date. 

Daarnaast biedt Umbraco momenteel hele mooie mogelijkheden voor

Xuntos is Umbraco Goldpartner!

Kennismaken met een kop koffie?

Pascal van Assendelft LR

Stel je vragen aan Pascal Account & Projectmanager

Wil je een vraag stellen of een kennismaking plannen?
Vul onderstaand formulier in.

Bedankt voor het invullen van het formulier. Jouw bericht is goed verzonden. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.